niedziela, 14 kwietnia 2013

Podstawy Dietetyczne - Część 3 - Dzienna kaloryczność


W poprzednich częściach nauczyliśmy się liczyć kaloryczność posiłków i ilość poszczególnych wartości odżywczych. Teraz czas policzyć kalorie, białka, węglowodany i tłuszcze jakie dostarczamy do organizmu w ciągu całego dnia.

Jeśli mamy podliczone wszystkie posiłki za dnia to dodajemy kalorie i wartości odżywcze do siebie.

Przykładowo jeden z moich starych planów żywieniowych które zamieściłem tu na blogu:


Procentowo:











Myślę, że jeśli chcesz schudnąć, przytyć, lub lepiej odżywiać, to powinno się zrobić tygodniową rozpiskę swoich aktualnych posiłków na początek. Będziesz mieć wtedy "czarno na białym" ile czego zjadało się zawsze i w jakich proporcjach. Uświadomisz sobie wtedy czego jest ile i zaczniesz od tego zmieniać swój jadłospis.

W następnej części napiszę o zapotrzebowaniu kalorycznym, ponieważ zależnie od tego co robisz na co dzień, ile ćwiczysz i co ćwiczysz, powinieneś jeść w innych proporcjach.
Kiedy już poznamy swoje zapotrzebowanie kaloryczne, dowiemy się co można na początek zmienić w swoim odżywianiu.

Pamiętaj!!! Licząc i ważąc produkty i posiłki nie oszukuj i bądź krytyczny ;)

 

Piszcie w komentarzach swoje wyniki :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz