W tej części pokażę Wam jak obliczyć kaloryczność posiłku i procentową ilość wartości odżywczych.
Przykładem będzie jeden z moich przepisów - Makaron z cieciorką ala po indyjsku.
Jeśli nie wiecie jakie wartości odżywcze ma produkt to polecam skorzystać z tej strony:
www.ilewazy.pl
Wartości odżywcze podaję się najczęściej w ilości na 100g produktu, np:
Makaron pełnoziarnisty świderki.
Wartości odżywcze na 100g (z opakowania):
Kalorie - 357
Białko - 15,2 g
Węglowodany - 68 g
Tłuszcz - 1,3 g
Licząc wartości odżywcze zapisuję tak:
K - 357
B - 15,2
W - 68
T - 1,3
Tak jest prościej i przejrzyście ;)
Cieciorki mamy 60g:
Zawsze zaokrąglam do jednej dziesiątej po przecinku.
Oliwy mamy 10g:
To policzymy ogólną wartość odżywczą posiłku:
Teraz obliczymy procentową ilość wartości odżywczych:
Nic trudnego, a może być z tego fajna i ciekawa zabawa ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz