niedziela, 7 kwietnia 2013

Podstawy Dietetyczne - Część 2 - Obliczanie kaloryczności posiłku


W tej części pokażę Wam jak obliczyć kaloryczność posiłku i procentową ilość wartości odżywczych.
Przykładem będzie jeden z moich przepisów - Makaron z cieciorką ala po indyjsku.

Jeśli nie wiecie jakie wartości odżywcze ma produkt to polecam skorzystać z tej strony:

www.ilewazy.pl 


Wartości odżywcze podaję się najczęściej w ilości na 100g produktu, np:

Makaron pełnoziarnisty świderki.
Wartości odżywcze na 100g (z opakowania):

Kalorie - 357
Białko - 15,2 g
Węglowodany - 68 g
Tłuszcz - 1,3 g

Licząc wartości odżywcze zapisuję tak:

K - 357
B - 15,2
W - 68
T - 1,3

Tak jest prościej i przejrzyście ;)

Cieciorki mamy 60g:







Zawsze zaokrąglam do jednej dziesiątej po przecinku.


Oliwy mamy 10g:









To policzymy ogólną wartość odżywczą posiłku:










Teraz obliczymy procentową ilość wartości odżywczych:



Nic trudnego, a może być z tego fajna i ciekawa zabawa ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz