wtorek, 12 marca 2013

Makaron z cieciorką ala po indyjsku


Połączyłem makaron z przepisem na cieciorkę po indyjsku.

Składniki:
  • 100g makaronu pełnoziarnistego  
  • 60g cieciorki (ciecierzycy - to jest to samo) (po namoczeniu około 150g) 
  • Curry
  • Pieprz
  • Sos sojowy
  • Oliwa (około 10g - 2 łyżeczki)
  • Sól i wegeta (opcjonalnie)
Opis:
 
Moczymy cieciorkę na noc.

Gotujemy makaron.
Na patelnie nalewamy trochę oliwy i dość mocno rozgrzewamy.
Odcedzoną cieciorkę smażymy na patelni 6-8 min (musi się zarumienić) co jakiś czas mieszając.
Wsypujemy curry i dodajemy pieprz i trochę sosu sojowego. 
Możecie dodać sól lub wegety (ja nie używam).
Opcjonalnie jak mało oliwy będzie to dolać.

Smażymy 4-5 min mieszając.
Odcedzony makaron wsypujemy na patelnię i mieszamy wszystko razem i na talerz!

Wartości Odżywcze:
K -
657,6
B - 26,8
W - 104,4
T - 14,1


Proporcje Wartości Odżywczych:
W - 71,9% B - 18,4% T - 9,7%

4 komentarze:

  1. smażysz ciecierzycę tylko namoczoną, bez gotowania, tak? fajny przepis, chyba spróbuję na dniach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie. Moczę ją na noc. Rano odcedzam i wrzucam na rozgrzany olej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wypróbowałam przepis lekko wzbogacony: do ciecierzycy dodałam jeszcze pomidory i kapary, wyszło pyyszne :) wchodzi na stałe do menu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe urozmaicenie ;) Cieszę się, że przepis komuś się przydał :)

      Usuń