Połączyłem makaron z przepisem na cieciorkę po indyjsku.
Składniki:
- 100g makaronu pełnoziarnistego
- 60g cieciorki (ciecierzycy - to jest to samo) (po namoczeniu około 150g)
- Curry
- Pieprz
- Sos sojowy
- Oliwa (około 10g - 2 łyżeczki)
- Sól i wegeta (opcjonalnie)
Moczymy cieciorkę na noc.
Gotujemy makaron.
Na patelnie nalewamy trochę oliwy i dość mocno rozgrzewamy.
Odcedzoną cieciorkę smażymy na patelni 6-8 min (musi się zarumienić) co jakiś czas mieszając.
Wsypujemy curry i dodajemy pieprz i trochę sosu sojowego.
Możecie dodać sól lub wegety (ja nie używam).
Opcjonalnie jak mało oliwy będzie to dolać.
Smażymy 4-5 min mieszając.
Odcedzony makaron wsypujemy na patelnię i mieszamy wszystko razem i na talerz!
Wartości Odżywcze:
K - 657,6
B - 26,8
W - 104,4
T - 14,1
Proporcje Wartości Odżywczych:
W - 71,9% B - 18,4% T - 9,7%
smażysz ciecierzycę tylko namoczoną, bez gotowania, tak? fajny przepis, chyba spróbuję na dniach.
OdpowiedzUsuńDokładnie. Moczę ją na noc. Rano odcedzam i wrzucam na rozgrzany olej ;)
OdpowiedzUsuńwypróbowałam przepis lekko wzbogacony: do ciecierzycy dodałam jeszcze pomidory i kapary, wyszło pyyszne :) wchodzi na stałe do menu!
OdpowiedzUsuńCiekawe urozmaicenie ;) Cieszę się, że przepis komuś się przydał :)
Usuń