piątek, 29 marca 2013

Podstawy Dietetyczne - Część 1



Witajcie w moim poradniku!

Chcę pokazać Wam, że podstawowa wiedza potrzebna do polepszenia zdrowia i sylwetki nie jest wcale trudna. Każdy z nas może łatwo się tego nauczyć, a ja Wam chcę to ułatwić.
Dlatego staram się w jak najprostszy sposób przekazać wiedzę i pokazać, że to może być fajna zabawa :)

W tej części poznamy główne wartości odżywcze produktów, czym są i jak się liczy się kaloryczność.


Kalorie – energia jaką zawiera produkt żywnościowy.

Każdy produkt zawiera trzy podstawowe wartości odżywcze:
  • Białka
  • Węglowodany
  • Tłuszcze 

Białka – są materiałem budulcowym.

Węglowodany – są podstawowym paliwem dla organizmu.

Tłuszcze – są rezerwą energetyczną.

Powyższe wartości odżywcze oprócz swoich funkcji w organizmie posiadają swoją kaloryczność wykorzystywaną do potrzymania życiowych funkcji i aktywności.

1g białka = 4 kalorie
1g węglowodanów = 4 kalorie
1g tłuszczu = 9 kalorii


Na przykładzie płatków owsianych firmy Konpack obliczymy kaloryczność.
Wartości odżywcze w 100g produktu:
Białko – 11,9 g
Węglowodany – 62,4 g
Tłuszcz – 7,2 g

Teraz policzymy kaloryczność z tych wartości odżywczych:

Białko = 11,9 x 4 = 47,6 kalorii
Węglowodany = 62,4 x 4 = 249,6 kalorii
Tłuszcz = 7,2 x 9 = 64,8 kalorii

Razem:

47,6 + 249,6 + 64,8 = 362 kalorii

Na opakowaniu widnieje wartość 366 kalorii

Z doświadczenia wiem, że zawsze jest mała różnica między kaloriami wyliczonymi, a podanymi na opakowaniu.


W następnej części obliczymy kaloryczność jakiegoś posiłku.

Dziękuję za uwagę! Mam nadzieję, że wiedza przyda się wielu osobom ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz