Witajcie w moim poradniku!
Chcę pokazać Wam, że podstawowa wiedza potrzebna do polepszenia zdrowia i sylwetki nie jest wcale trudna. Każdy z nas może łatwo się tego nauczyć, a ja Wam chcę to ułatwić.
Dlatego staram się w jak najprostszy sposób przekazać wiedzę i pokazać, że to może być fajna zabawa :)
W tej części poznamy główne wartości odżywcze produktów, czym są i jak się liczy się kaloryczność.
Chcę pokazać Wam, że podstawowa wiedza potrzebna do polepszenia zdrowia i sylwetki nie jest wcale trudna. Każdy z nas może łatwo się tego nauczyć, a ja Wam chcę to ułatwić.
Dlatego staram się w jak najprostszy sposób przekazać wiedzę i pokazać, że to może być fajna zabawa :)
W tej części poznamy główne wartości odżywcze produktów, czym są i jak się liczy się kaloryczność.
Kalorie – energia jaką zawiera produkt żywnościowy.
Każdy produkt zawiera trzy podstawowe wartości odżywcze:
- Białka
- Węglowodany
- Tłuszcze
Białka – są materiałem budulcowym.
Węglowodany – są podstawowym paliwem dla organizmu.
Tłuszcze – są rezerwą energetyczną.
Powyższe wartości odżywcze oprócz swoich funkcji w
organizmie posiadają swoją kaloryczność wykorzystywaną do potrzymania życiowych
funkcji i aktywności.
1g białka = 4 kalorie
1g węglowodanów = 4 kalorie
1g tłuszczu = 9 kalorii
Na przykładzie płatków owsianych firmy Konpack obliczymy
kaloryczność.
Wartości odżywcze w 100g produktu:
Białko – 11,9 g
Węglowodany – 62,4 g
Tłuszcz – 7,2 g
Teraz policzymy kaloryczność z tych wartości odżywczych:
Białko = 11,9 x 4 = 47,6 kalorii
Węglowodany = 62,4 x 4 = 249,6 kalorii
Tłuszcz = 7,2 x 9 = 64,8 kalorii
Razem:
47,6 + 249,6 + 64,8 = 362 kalorii
Na opakowaniu widnieje wartość 366 kalorii.
Z doświadczenia wiem, że zawsze jest mała różnica między
kaloriami wyliczonymi, a podanymi na opakowaniu.
W następnej części obliczymy kaloryczność jakiegoś posiłku.
Dziękuję za uwagę! Mam nadzieję, że wiedza przyda się wielu osobom ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz